Verslag 30ste speeldag VK Linden A - K.Olympia S.C.Wijgmaal

VK Linden
K.Olympia S.C.Wijgmaal
0-2

Olympia Wijgmaal had de kansen om in eerste provinciale te blijven een boost gegeven door de twee recente thuiswedstrijden winnend af te sluiten. Op de laatste speeldag van de competitie stond de uitwedstrijd tegen VK Linden op het programma. De heenwedstrijd op 1 oktober 2023 eindigde op een 1-1 gelijkspel. Op zondag 28 april was Wijgmaal verplicht om ook deze slotwedstrijd te winnen en was ook afhankelijk van het resultaat tussen Hoegaarden-Outgaarden en Bertem-Leefdaal. Deze laatste ploeg mocht zeker geen overwinning behalen. Bij VK Linden waren Yoran Vranckx en Dorian Gaïse Kopa geschorst. Trainer Jens Detruyer moest met Elias Janssens slechts één wissel doorvoeren in zijn basiself van vorige week. Bij Wijgmaal kwam keeper Maxime Amenga terug na een schorsing van één week en die stond weer in de basis. Trainer Peter Everaerts hield het bij die ene wissel en koos dus voor dezelfde spelers die een zes op zes hadden behaald.

De zenuwen stonden gespannen niet alleen bij de trainers en spelers, maar ook bij het bestuur van beide clubs. Er was veel volk komen opdagen voor deze belangrijke wedstrijd. Bij een slechte afloop werd de verliezer verwezen naar tweede provinciale. De eerste kans kwam er al in de 2' toen Maxim Van Der Auwera ruimte kreeg voor een schot, maar dat ging hoog over doel. Een paar minuten later bleef Sofiane Achnak zitten na een kopduel, maar kon na verzorging verder spelen. In de 8' kreeg Linden een vrijschop en keeper Amenga pakte die zonder veel moeite. Een drietal minuten later gingen schoten van Loredo Tejeda en Fatih Calgan naast doel. In de 18' kwam VK Linden aan een tweede vrijschop en Tejeda nam die. Doelman Amenga verlengde de bal in hoekschop. Onmiddelijk daarna kon Van Der Auwera aan de tweede paal een voorzet op de slof nemen, maar die ging ook weer over doel. In de 25' was er een kordate ingreep nodig van doelman Maxime Amenga. Acht minuten later ontfutselde een steeds attente François Erdogan de bal van een verdediger en speelde de bal voor de voeten van Fatih Calgan. Hij liet keeper Zeno De Corte geen kans en bracht de stand op 0-1. Voor Calgan was het zijn derde treffer van het seizoen. In de 36' bracht Gilles Lemmens de bal tot bij aanvaller Erdogan in het strafschopgebied en die trof de paal. Kort voor de rust moest keeper Amenga een voorzet lossen, maar dat had gelukkig geen kwalijke gevolgen. Olympia Wijgmaal bereikte de rust met een 0-1 voorsprong. Ondertussen stond het in de wedstrijd Hoegaarden-Outgaarden tegen Bertem-Leefdaal 2-0 aan de rust. Op dat moment was Wijgmaal nog 45 minuten verwijderd van de redding. In het begin van de tweede helft nam Bono Mertens voor Linden een vrijschop en keeper Amenga gebruikte zijn vuisten om de bal uit de gevarenzone te verwijderen. Vlak daarna ging een schot van Mertens over doel. Een vrijschop van de thuisploeg ging ook weer te hoog in de 54' en één minuut later kwam Wijgmaal tot een vlotte aanval. Die mondde uit in een hoekschop. Er was een uur gespeeld toen Erdogan op keeper De Corte stuitte. In de 69' moest een aangeslagen François Erdogan vervangen worden door Jelle Spoormakers. Twee minuten later mocht Calgan een vrijschop nemen en stuurde de bal naar de tweede paal. Daar dook Thijs Surmont op en die kopte de bal in doel. Net als tegen Mazenzele-Opwijk op de 28ste speeldag zorgde hij weer voor een belangrijk doelpunt en bracht de stand op 0-2. VK Linden zocht daarna nog meer de lange pass, maar Wijgmaal bracht goed samenspel en probeerde met afstandsschoten van Vanempten en Diaby z'n voorsprong nog te verhogen. Olympia kwam ook tot een drietal counters, maar die leverden ook niet het gewenste resultaat op. Bij een voorzet van Calgan raakte Surmont onvoldoende bij de bal. Bij een vrijschop in de 89' kon Wijgmaal de bal binnenhouden en schoot Spoormakers van dichtbij over doel. Een counter via Diaby ging verder naar Surmont. De 19-jarige ging de 16-meter binnen en werd via een tackle afgestopt. Velen dachten misschien aan een strafschop, maar niet de scheidsrechter. Linden kreeg in de toegevoegde tijd nog een vrijschop, maar Mertens trapte die over doel. In de 95' werd nog een doelpunt van Spoormakers afgekeurd wegens buitenspel. Een efficiënter Wijgmaal won de wedstrijd met 0-2 en dadelijk na het laatste fluitsinjaal stormden de spelers naar de jeugdige supporters en begonnen aan de viering. Hoegaarden-Outgaarden had de wedstrijd tegen Bertem-Leefdaal gewonnen met 5-1. Dat was nipt genoeg voor Wijgmaal om zeker te zijn van een verlengd verblijf in eerste provinciale. Dat nipte zat in het volgende: Wijgmaal eindigde de competitie met een doelsaldo van -2 en Hoegaarden-Outgaarden dat ook met 41 punten eindigde had een doelsaldo van -3. Zo miniem was het verschil dat Wijgmaal in de hoogste provinciale reeks hield. Zo werd een derde degradatie op rij van Wijgmaal vermeden. In een seizoen waar Olympia Wijgmaal nooit in de rangschikking hoger dan de negende plaats kwam, mag het een wonder heten dat ze niet bij de zeven dalers van de reeks stonden na de laatste speeldag. Vermits dat Wijgmaal een licentie aanvroeg en kreeg, volgt er nog een eindronde en die begint al op 5 mei. Op maandag 29 april heeft de loting voor die eindronde plaats op de Belgische Voetbalbond om 19 uur. In die eindronde zijn er geen terugwedstrijden, maar ga je door of wordt je dadelijk uitgeschakeld. Onze eerste tegenstander in de interprovinciale eindronde is K. Antonia F.C. V.Z.W. op 5 mei om 15 uur in het Ymeriastadion. Deze Antwerpse ploeg uit Zoersel eindigde in de eerste provinciale Antwerpen op de tweede plaats met vier punten achterstand op kampioen Bevel.

VK Linden: De Corte, Janssens, Poppe (46' Sellekaerts), Loockx, Tejeda, Michiels, Mertens, Vanderstappen (30' Nineza), Buellens ((70' Van Loock), Van Meerbeek, Plützer.

Olympia Wijgmaal: Amenga, Van Der Auwera, Vanempten (86' Van Noppen), Calgan, Lemmens (69' Surmont), Lambrecht, Beka (75' Diaby), Vandenberghe, Vandervondelen, Achnak, Erdogan (67' Spoormakers).

Doelpunten: 33' 0-1 Calgan, 71' 0-2 Surmont.

Kaarten: 69' J.Loockx, 80' J.Nineza, 85' L.Plützer, 87' J.Spoormakers, 88' K.Sellekaerts.