Verslag 25ste speeldag EWS Schoonbeek-Beverst - K.Olympia S.C. Wijgmaal

EWS Schoonbeek-Beverst
K.Olympia S.C.Wijgmaal
0-1

Met nog zes wedstrijden voor de boeg stond Olympia Wijgmaal voor een aartsmoeilijke taak om het behoud nog veilig te stellen. Op zaterdag 18 maart stond de uitwedstrijd in Bilzen tegen Schoonbeek-Beverst op het programma. De heenwedstrijd werd door de Limburgse ploeg op de eerste speeldag gewonnen met 1-2 in het Ymeriastadion. Zowel Schoonbeek-Beverst als Wijgmaal hadden een slechte reeks achter de rug. De thuisploeg behaalde net als Wijgmaal hun laatste zege op de zeventiende speeldag. Bij Schoonbeek-Beverst kreeg keeper Tim Bollen weer een basisplaats ten nadele van Seppe Bastiaens. Aaron Boosten stond in de basis en Joël Mbang Elemva stond niet op het wedstrijdblad. Bij Olympia Wijgmaal keerde Bono Mertens na zijn schorsing terug in de basis. In doel voor de tweede keer op rij Thomas Willems. Maxime Amenga had nog steeds last van zijn knie. Maxim Van Der Auwera en Robbe Vandervondelen namen hun plaats in de verdediging weer in. Ook geen Ragib Alassan op het wedstrijdblad.

Olympia Wijgmaal  begon goed aan de wedstrijd. Na vijf minuten kon Courtrai op de rechterflank Ceusters aanspelen en zijn voorzet werd over doel gekopt. Eén minuut later kon Tristan Ceusters de bal weer voor doel brengen. Mertens leek te gaan scoren, maar schoot de bal nog meters naast doel. Toch wel een kans om vlug op voorsprong te komen. De thuisploeg kwam dan beter in de wedstrijd en kon aan een paar vrijschoppen komen. Die werden richting 16-meter getrapt, maar konden de defensie van Wijgmaal niet in verlegenheid brengen. Pas in de 28' kon Giel Swijngedouw op snelheid het strafschopgebied binnendringen en schoot van uit een scherpe hoek op doel. Keeper Willems bracht redding. Net over het halfuur werd Dupont aangespeeld op links en hij ging op snelheid tot in het strafschopgebied. Dupont schoot de bal in de verste hoek binnen en bracht met zijn vijfde doelpunt van het seizoen de stand op 0-1. Schoonbeek-Beverst moest even herstellen van die tegentreffer en kwam in de 38' weer aan een vrijschop. Die werd door Nijs met het hoofd naast doel verlengd. In de twee volgende minuten kreeg Andreas Dewaet twee kansen op rij. Eerst devieerde hij een voorzet over doel. Na een pass van Mertens schoot hij vervolgens de bal naast doel. In de 44' werd een doelpunt van de thuisploeg door de lijnrechter afgevlagd wegens buitenspel. Wijgmaal ging de rust in met een 0-1 voorsprong. Een erg bedrijvige Jitse Dupont zorgde voor het eerste gevaar in de tweede helft. In de 53' ging hij op rechts voorbij zijn verdediger en schoot vanuit een scherpe hoek op doel. Keeper Bollen had een knappe reactie nodig om een tweede tegendoelpunt te verhinderen. Schoonbeek-Beverst trapte de bal vooral richting 16-meter en hoopte alzo aan kansen te komen. De Wijgmaalse verdediging kon meestal de bal ontzetten en dikwijls gingen de pogingen van de thuisploeg ver over of ver naast doel. In de 64' kopte Nijs na een voorzet over doel. Eén minuut later leverde een ingooi gevaar op. Aan de tweede paal kreeg Wijgaerts veel ruimte, maar schoot de bal een paar meter naast doel. Met de inbreng van Ephraïm Matuasilua zette Wijgmaal de thuisdefensie weer onder druk. In de 84' speelde hij op rechts de bal naar Dupont en zijn schot ging maar net naast doel. De snelle Matuasilua kon alleen nog foutief afgestopt worden. Een trekfout op hem werd niet bestraft, maar toen hij richting doel ging werd hij foutief gestopt door keeper Bollen. Die kreeg voor die fout slechts geel. In de toegevoegde tijd werd hij nog eens neergehaald in de 16-meter.  In plaats dat er een strafschop werd gefloten, maakte de scheidsrechter een eind aan de wedstrijd. Olympia Wijgmaal behaalde zo z'n zesde zege van het seizoen (0-1). Het was geleden van 10 december 2022 dat Wijgmaal nog eens kon winnen. Nadien kwam het alleen nog aan één gelijkspel tegen Eendracht Termien. In elk geval was de vreugde enorm na deze derde uitzege en terecht. De spelers die gisteren vochten voor iedere vierkante meter en moet gezegd ook aan de nodige kansen kwamen verdienden deze zege. Met deze mentaliteit is een eerste stap gezet richting behoud. Wijgmaal komt nu op 22 punten en dat zijn er evenveel als Kampenhout. Ook rode lantaarn Witgoor Dessel won en komt zo op 20 punten. Het blijft dus spannend en ontegensprekelijk hangt het lot van Wijgmaal af van andere resultaten. Volgende zondag staat de thuiswedstrijd tegen Sint-Lenaarts op het programma om 15 uur.

Schoonbeek-Beverst: Bollen, Vinken, Wijgaerts, Boosten (65' El Mansouri), Efekia Mongo, Bogaers (80' Schoubs), Reynders ((80' Da Silva), Swijngedouw, Nijs, Thierie, Dampha.

Olympia Wijgmaal: Willems, Van Der Auwera (83' Lemmens), Miri (91' Deboes), Poppe, Dewaet, Mertens, Ruelle, Dupont, Courtrai (77' Matuasilua), Vandervondelen,  Ceusters.

Doelpunten: 31' 0-1 Dupont.

Kaarten: 69' Mertens, 79' Matuasilua,  84' Bollen.