K.Olympia SC.Wijgmaal - Racing Club Gent

Racing Club Gent
2-1

Na de winterstop kreeg Olympia Wijgmaal op de 17de speeldag een zware brok te verteren. Met de komst van Racing Gent kreeg het de ploeg in vorm op bezoek in het Ymeriastadion. Op de laatste speeldag van 2018 had Gent de maat genomen van leider Mandel United en won die wedstrijd met 3-2. Door die 8ste zege van het seizoen was Gent tot op één punt genaderd van Olympia Wijgmaal. De "Ratten" zoals hun bijnaam is, konden in de 2de periode van de competitie al een 15 op 18 voorleggen. Bij Gent ontbrak Samuel Davies wegens een teveel aan gele kaarten. Bij Wijgmaal kwamen Pieter Kempeneers en Tim Boogaerts terug na hun schorsing in de wedstrijd tegen Olsa Brakel. Lennert De Keukeleere was er niet bij wegens werkomstandigheden. Andreas Dewaet was geschorst en Ward Vandenberghe zat met examens. Gertjan Fannes sukkelt nog altijd met een kwetsuur aan de hiel en Arnout Masselis overstrekte zijn knie en was dus ook niet fit. Door het ontbreken van De Keukeleere in de defensie kreeg Jeroen Goor voor de 3de keer dit seizoen een basisplaats. Tom Blockx startte ook aan de wedstrijd, terwijl Kurt Weuts zijn beurt moest afwachten van op de spelersbank. Weuts had daar het gezelschap van Joren Dehond, Jan Vanhengel en Eberd De Donder. De weersomstandigheden waren niet optimaal om veel volk naar het voetbal te lokken, maar de toeschouwers die er wel waren zullen achteraf niet geklaagd hebben over de kwaliteit van de wedstrijd. De thuisploeg stond er van bij de eerste minuut en kreeg in de 2' al een kans. De bal viel over de verdediging van Gent en Blockx realiseerde zich te laat waar de bal zich bevond. Keeper Kevin Frans ontzette de bal met het hoofd buiten de 16-meter. In de 5' probeerde Alessandro Bongiorno het met een schot, maar dat ging over doel. Eén minuut later viel de bal voor de voet van Pedro Ferrari Da Silva en die trapte de bal over doelman Frans  en die ging tegen de lat. De aanvalsgolven van de thuisploeg bleven komen en in de 7' trapte Bongiorno voor de 2de keer te hoog. Vlak daarna kregen Ferrari en Blockx een kans van in de 16-meter, maar trapten naast doel. Na 10 minuten kwam Gent aan hun eerste hoekschop en kapitein Stef De Backer kreeg teveel ruimte en kopte de bal naast doel. In de 16' kwam Wijgmaal verdiend op voorsprong. Een ingooi van Ben Colson werd door Blockx doorgekopt en daar kon Marcos Da Silva in twee tijden de bal over de doellijn werken en bracht zo de stand op 1-0. Het was geleden van de 3de speeldag dat onze Braziliaan nog eens de weg naar doel vond. Halfweg de eerste helft ging een schot van Gert Stockx over doel en één minuut later verlengde Colson een gevaarlijke voorzet van Mohammad Jabar Zada in hoekschop. In de 27' kreeg Gent een mooie kans op de gelijkmaker. Yanno Vanwelkenhuysen kon een voorzet van richting doen veranderen, maar de bal viel voor de voet van Gyamfi Kyeremeh en die schoot die kans zwak naast doel. Onmiddellijk daarna kon Niels Elewaut onvoldoende aan de bal om echt gevaarlijk te zijn. In de 41' plaatste Marcos de bal over de defensie van Gent en Tom Blockx werd neergehaald in het strafschopgebied. Het was Stef De Backer die de overtreding beging en hij kreeg daarvoor een gele kaart. Voor De Backer zijn 3de gele kaart van het seizoen en zo mist hij volgende week de wedstrijd tegen Westhoek. Scheidsrechter Vandevenne twijfelde niet en kende Wijgmaal een strafshop toe. Pieter Kempeneers zette zich achter de bal en trapte die zeker 2 meter naast doel en zo bleef het 1-0. In de heenwedstrijd had keeper Frans ook al een strafschop van Kempeneers gestopt. Een paar minuten voor de rust stopte keeper Vanwelkenhuysen nog een schot van Kyeremeh en zo ging Wijgmaal de rust in met een 1-0 voorsprong. In de eerste minuut van de 2de helft kreeg Wijgmaal weer een kans. Een vrijschop van Stockx (geel op het einde van de 1ste helft) ging naar de 2de paal en daar kreeg Lennert Vanherberghen de bal. Hij kreeg die onvoldoende onder controle en zo kon keeper Frans de bal vrij simpel oppakken. Racing Gent had na de pauze het windvoordeel en kwam beter in de wedstrijd. Yanno Vanwelkenhuysen kon een voorzet in hoekschop verwerken. In de 53' kon Marcos na een voorzet van Kempeneers op doel afgaan, maar de Gentse doelman kwam goed uit en hield Marcos zo van zijn 2de doelpunt. Vier minuten later kon Kyeremeh op rechts doorgaan en zijn voorzet werd voor doel overgenomen door Niels Elewaut. Die werd door een prachtige reflex van doelman Vanwelkenhuysen van zijn 12de seizoenstreffer gehouden. Enkele sekonden later kwam Yanno Vanwelkenhuysen weer goed tussen bij een voorzet. In de 63' claimde Gent een strafschop toen Elewaut in de 16-meter neerging, maar daar was geen sprake van, vermits de bal op de correcte manier was gespeeld door de defensie van Wijgmaal. In de 69' forceerde Marcos Da Silva een hoekschop voor de thuisploeg. Gert Stockx nam die en aan de 2de paal was het Marcos Da Silva die de bal in doel kopte en zo met zijn 5de treffer van het seizoen de voorsprong van Wijgmaal verdubbelde (2-0). Gent kwam een paar minuten later met een reactie. Jorgo Waeghe bracht de bal voor de voet van Raf Leemans, maar die trapte die zwak over doel. In de 73' kwam Brian Vercruysse op een ongelukkige manier in botsing met zijn eigen doelman en moest na een paar minuten verzorging van het terrein geholpen worden. In zijn plaats kwam Gilles Michiels op het veld. Bij Wijgmaal kwam Joren Dehond dan in de plaats van Bongiorno en kort daarna kwam Kurt Weuts de plaats innemen van Blockx. Bij Gent kwam Steve Bael in de plaats van Seppe De Langhe en die invaller kwam iets later slechts tot een zwak schot na een voorzet. Marcos Da Silva kreeg na een prima pass van Dehond ook weer een kans, maar kon die niet verzilveren. In de 82' kreeg Kempeneers een gele kaart toen hij een doorbraak van Gent foutief onderbrak. De vrijschop van Leemans ging via de muur over doel. In de 84' kopte Elewaut na een voorzet van Leemans via de lat over doel. Bij Wijgmaal kwam Eberd De Donder in de ploeg voor Gert Stockx en vlak daarna kon Jorgo Waeghe een voorzet toch in doel laten belanden via een kopbal en bracht met zijn 5de treffer van het seizoen de stand op 2-1. Gent bleef op zoek naar de gelijkmaker, maar tot echt grote kansen kwamen de bezoekers niet meer. Zo hield een goed spelend Olympia Wijgmaal de 3 punten in eigen huis en kwam aan hun 9de zege van het seizoen (2-1). Deze zege betekent een gouden zaak voor de thuisploeg. Zo blijft Wijgmaal in de top-4 meedraaien en de kloof met de naaste achtervolger (Gent)  bedraagt nu al 4 punten. Wijgmaal staat eigenlijk samen met Sparta Petegem op de 3de plaats met evenveel punten, maar met een minder doelsaldo. Volgende zondag staat de uitwedstrijd tegen RC Harelbeke op het programma en die begint om 3 uur. Olympia Wijgmaal won de heenwedstrijd met 2-1.