Verslag van de wedstrijd van de 11de speeldag tussen Sporting Hasselt en K.Olympia SC.Wijgmaal

Sporting Hasselt
2-0

De inzet en de wilskracht die Olympia Wijgmaal in de 2de helft op Bocholt tentoon spreidde, daar moest het op verder bouwen om op Sporting Hasselt punten te kunnen sprokkelen. Hasselt, 3de in de stand, had in de eerste periode slechts één thuiswedstrijd verloren en dat was op de 5de speeldag tegen KVK Tienen. Trainer Hendrik Broeckx voerde één wijziging in de basis-11 door. Ties Claes kreeg op de 11de speedlag de voorkeur op Charle-Victor Jaspers. Bij Wijgmaal keerde Andreas Dewaet terug na zijn schorsing van één speeldag. Daardoor zat Bono Mertens op de invallersbank. Jeroen Goor, Jarno Molenberghs en Marcos Da Silva waren nog niet fit genoeg om op het wedstrijdblad te staan. De zaterdagavondwedstrijd begon onder koude omstandigheden in het Gemeentelijk Sportstadion aan de Oude Kuringerbaan. Slechts een 2 à 300 toeschouwers hadden hun weg gevonden naar deze wedstrijd. Al na 45 sekonden kreeg de thuisploeg een vrijschop en de verdediging van Wijgmaal kon de bal ontzetten. In de 4' verstuurde Daewaet een diepe bal naar Jordy Mathei, maar de Wijgmaalse spits kon net niet bij de bal. Enkele minuten later schoot Alessandro Bongiorno op doel van uit een scherpe hoek en keeper Lennart Ghijsens stopte zijn schot. Eén minuut later ontsnapte Wijgmaal maar nipt aan een vroege achterstand toen een schot van Hasselt nipt naast de verste paal buiten ging. Bij een aanval van Wijgmaal in de 13' werd duidelijk een duwfout gemaakt tegen Joren Dehond, maar Hasselt mocht ongestoord verder spelen. Luca Schenk, een 20-jarige rechtsbuiten, die van RFC Seraing was overgekomen, kreeg een schietkans, maar die werd afgeblockt. Drie minuten later kon Wijgmaal counteren en Mathei schoot hard op doel. Keeper Ghijsens kon met moeite het schot stoppen en Dewaet kwam net te laat om de bal in de herneming binnen te duwen. Halfweg de eerste helft zette Dehond zich door op de rechterflank en zijn voorzet werd door Mathei met de borst naast doel verlengd. Bij Hasselt werd dikwijls de bal in de diepte gestuurd, maar meestal ontbrak de nauwkeurigheid. De betere combinaties kwamen van de bezoekers. In de 25' kon Wijgmaal weer tot een knappe combinatie komen en de bal kwam voor de voet van Gert Stockx. Het schot van de Wijgmaalse kapitein was echter te hoog gericht. Een goed spelende Andreas Dewaet bereikte in de 27' Joren Dehond. Onze aanvallende middenvelder probeerde het ook met een schot en dat verdween net als dat van Stockx over doel. Na een dik halfuur werd de bal diep gestuurd bij Hasselt. Er was duidelijk spraak van buitenspel, maar de vlag ging niet in de hoogte. Gelukkig kon Tim Boogaerts met een juist gerichte tackle het gevaar ontzenuwen. In de 37' kreeg ging Wout Bastiaens zwaar in de fout. Met twee voeten vooruit tacklelde hij Bongiorno. Bastiaens kreeg daarvoor slechts een gele kaart, maar dat was wel zijn 3de opeenvolgende en zodus is hij er komende speeldag niet bij op Diegem Sport. Op 5 minuten van de rust hield keeper Yanno Vanwelkenhuysen de 0 op het bord. De bal kwam van op links voor doel en Schenk kreeg een open schietkans. De Wijgmaalse keeper had een knappe reactie klaar en kon de bal van richting laten veranderen. Er kwam nog een voorzet en die tikte Yanno Vanwelkenhuysen over de lat. De laatste kans in de 1ste helft was er nog één voor Wijgmaal. Na een voorzet van Dehond kon Dewaet zijn hoofd tegen de bal zetten, maar hij kon keeper Ghijsens onvoldoende verontrusten. Aan de rust was er nog niet gescoord en zodus stond het nog 0-0. Trainer Broeckx bracht na de rust Mehdi Bounou in de ploeg voor Fatih Turan. Wijgmaal dat een goede eerste helft achter de rug had en zeker niet onder lag bij de thuisploeg, kreeg kort na de rust weer een kans. Dehond bereikte Mathei, maar de Wijgmaalse spits werd door zijn verdediger van het doel weggedreven. In de 50' bracht Bongiorno de bal voor doel en Dehond schoot de bal naast doel. Eén minuut later kon Ruben Janssen bij een hoekschop zijn hoofd tegen de bal zetten en keeper Vanwelkenhuysen kon die poging voor de doellijn plukken. In de 65' kwam bij Hasselt Nick Efekia Mongo in de ploeg. Hij werd de vervanger van Luca Schenk. In een periode waarbij Wijgmaal steeds meer grip op de wedstrijd leek te krijgen, kreeg het een opdoffer. Simon Bracké kwam door de buitenspelval en werd in eerste instantie nog van een doelpunt gehouden door de Wijgmaalse keeper. De ex-speler van OHL kon de bal in de herneming toch in doel laten belanden en bracht zo de thuisploeg op voorsprong (1-0). Voor Bracké was het zijn 3de doelpunt van het seizoen. In de vorige wedstrijd op Spouwen-Mopertingen trof hij ook raak. Vijf minuten na dat doelpunt probeerde Bongiorno het met een afstandsschot. Dat was echter weer te hoog gericht. Bij Wijgmaal kwamen in de 74' twee verse krachten op het veld. Dehond en Bongiorno werden vervangen door Bono Mertens en Jorge-Michael Vanderstappen. Olympia Wijgmaal kreeg nog een paar vrijschoppen. Die bereikten nooit iemand van de eigen ploeg en keeper Ghijsens van de thuisploeg stond pal. In de 86' hield keeper Vanwelkenhuysen bij een kans voor Bounou de bal uit zijn doel. Na een knappe aanval van op rechts kwam de bal voor de voet van Boogaerts. Zijn schot was echter weer te hoog gericht. In de 87' kreeg Andreas Dewaet een gele kaart. In de 90' kon de thuisploeg tot een counter komen en kwam Brandon Deville door in de 16-meter. Tegen zijn schot had keeper Vanwelkenhuysen geen verhaal en zo kwam de stand nog op 2-0. Voor Deville was het zijn 2de treffer van het seizoen. Daarmee stelde Hasselt de zege veilig. Olympia Wijgmaal had beter verdiend. Zeker tegen een thuisploeg die niet beter speelde en zeker zoveel balverlies leed als zijn tegenstander. Maar ja, de doelpunten tellen en Hasselt deed wat het moest doen. Sporting Hasselt kwam zo aan hun 6de overwinning van het seizoen en staat bij het maken van dit verslag voorlopig aan de leiding met 23 punten. De twee koplopers Tienen en Bocholt komen pas op zondag in aktie. Wijgmaal blijft na een 6de nederlaag staan met 13 punten en zag op zaterdagavond een 4-tal ploegen achter hun punten pakken. Komende zondag staat er weer druk op de ketel. Dan speelt Olympia Wijgmaal thuis tegen Pepingen-Halle en een overwinning zou dan welkom zijn. Deze 6de thuiswedstrijd begint om 14u30.