Racing Club Harelbeke - K.Olympia SC.Wijgmaal

Racing Club Harelbeke
1-1

Op de 18de speeldag in 2de Amateurs A moest Olympia Wijgmaal voor het eerst in het nieuwe jaar een verplaatsing maken naar West-Vlaanderen. De reis ging naar RC Harelbeke, een ploeg die onderaan de rangschikking stond met 18 punten. Twintig jaar geleden speelde Harelbeke nog in 1ste klasse en liepen daar spelers rond zoals Hein Vanhaezebrouck, Mike Origi (vader van Divock Origi) en doelman Ronny Gaspercic. Trainer in die tijd was Henk Houwaert. De thuisploeg moest tegen Wijgmaal weer op jacht gaan naar punten om uit de degradatiezone weg te kunnen blijven. Trainer Didier Degomme, die aan zijn laatste seizoen bezig is, moest Jérémie Cremers en Charles Noppe missen en daardoor kregen Besart Selmani en Sven De Rechter hun kans. Bij Wijgmaal zaten Ward Vandenberghe, Andreas Dewaet, Jeroen Goor en Jorge-Michael Vanderstappen achter hun boeken voor de nakende examens. Lennert De Keukeleere was pas terug uit het buitenland, maar was niet geselecteerd en Gertjan Fannes was nog steeds gekwetst. Eberd De Donder kreeg een plaats in het centrum van de verdediging. Het Forestierstadion met 10.000 plaatsen lag voor de helft in de schaduw en de andere helft in de zon. De zijde die in de schaduw lag was voor een deel nog bedekt met bevroren dauw. Geen gemakkelijke omstandigheden dus om te voetballen. De thuisploeg kwam met het eerste schot op doel via Selmani. Die mikte echter over. Na 5 minuten viel al de eerste gele kaart. Het was Pieter Kempeneers die ze kreeg. Bij een hoekschop voor Wijgmaal in de 9' kopte Marcos Da Silva recht op keeper Degrendel. Er was een kwartier voorbij toen De Rechter ver over doel besloot en onmiddellijk daarna kwam er een counter van Wijgmaal. Tom Blockx kon daarbij net niet bij de bal na een voorzet van Gert Stockx. Halfweg de eerste helft kregen beide teams weer een kans. Viktor Notebaert schoot van ver op doel en keeper Yanno Vanwelkenhuysen had enige moeite om de bal onder controle te krijgen. In de 26' kreeg Wijgmaal de eerste grote kans. Pieter Kempeneers sneed door de defensie van Harelbeke en zag zijn schot belanden op de vuisten van keeper Degrendel. Op 11 minuten van de rust trapte Vanwelkenhuysen de bal ver uit en die kwam tot bij Alessandro Bongiorno. Die bracht de bal voor de voet van Blockx in de 16-meter. De verdediging van Harelbeke kon deze poging echter blokkeren. Drie minuten later bracht Ferrari Da Silva de bal voor doel en de kopbal van Bongiorno ging weer recht op keeper Degrendel. In de 40' probeerde de thuisploeg het weer van op afstand. Het volleyschot van Jenci Dejonghe ging echter over doel. Wijgmaal kwam ook met een schot van buiten het strafschopgebied. Het was Marcos Da Silva die een meter te hoog mikte. Vlak voor de rust stond keeper Degrendel paraat bij een vrijschop van Stockx. Het stond aan de rust nog 0-0, maar kon Wijgmaal in de 1ste helft toch aan de meeste kansen komen. In het begin van de 2de helft forceerde Wijgmaal een 3-tal hoekschoppen op rij. Eerst moest doelman Vanwelkenhuysen wel een schot van Niels Vandenbroucke stoppen. In de 49' mocht Wijgmaal een hoekschop nemen en de bal ging naar de 2de paal. Pieter Kempeneers stond echter te kort bij de doellijn om nog iets nuttig met de bal te kunnen doen. Eén minuut later mikte Marcos Da Silva bij de 2de corner over doel. In de 52' mocht Stockx een vrijschop nemen en weer scheelde het centimeters om de bal in doel te verlengen. RC Harelbeke stond onder druk en in de 53' volgde weer een hoekschop voor Wijgmaal. Ook die leverde weinig gevaar op. Vijf minuten later kon Olympia Wijgmaal een doorbraak forceren. Bongiorno bracht de bal voor doel tot bij Ferrari Da Silva. Zijn schot werd net op tijd geblokkeerd. Precies na een uur spelen probeerde De Rechter het weer met een schot en via Tim Boogaerts ging de bal tot bij keeper Vanwelkenhuysen. In de 66' kon Wijgmaal de bal niet voldoende ontzetten en Sven De Rechter kwam met een volleyschot en de bal viel mooi in de bovenhoek van het doel binnen. Wijgmaal had wel de meeste kansen gekregen, maar het was de thuisploeg die het eerst de weg naar doel vond (1-0). Lennert Vanherberghen was in botsing gekomen en moest even behandeld worden door kiné Verlooy langs de kant. Alessandro Bongiorno kreeg in de 65' een gele kaart. In de 68' wisselde trainer Rocky Peeters een eerste keer. Joren Dehond kwam in de plaats van Marcos Da Silva. Wijgmaal kwam vlug met een tegendoelpunt. Ferrari Da Silva slalomde op zijn gekende wijze door de defensie van Harelbeke in de 71' en bracht de bal voor de voet van Tom Blockx. Die liet die kans niet liggen en schoot de bal in doel en zorgde zo met zijn 4de doelpunt van het seizoen voor 1-1. Kort daarna kwam Kurt Weuts op het terrein. Hij verving Tom Blockx. Wijgmaal kwam ook kort na de gelijkmaker weer aan een kans, maar nu ging de bal niet in doel. Sven De Rechter probeerde het 6 minuten voor het einde nog eens van op afstand, maar zijn schot ging deze keer ver naast doel. Sensatie in de 88' toen bij een hoekschop van Harelbeke de bal tegen de hand van verdediger Ben Colson terecht kwam en de thuisploeg nog een strafschop kreeg. Dylan Descheemaecker zette zich achter de bal, maar schoot recht op keeper Vanwelkenhuysen, die in het midden van zijn doel was blijven staan. Zo ontsnapte Wijgmaal nog aan een nederlaag en eindigde deze wedstrijd op een 1-1 gelijkspel. Gezien het aantal kansen moest Wijgmaal normaal gewonnen hebben, maar weer verloor het kostbare punten op bezoek bij een ploeg in moeilijkheden. Dat was eerder al het geval op Eppegem, Gullegem en Diegem. Deze keer geef ik wel een pluim aan een speler. Dat was voor de prestatie van Eberd De Donder. Die was 23 jaar geworden op 25 december en gaf toch wel zijn visitekaartje af via een doortastende wedstrijd. Ondanks het puntenverlies staat Olympia Wijgmaal nu toch alleen 3de en telt 33 punten. De kloof met leider St.-Eloois-Winkel bedraagt wel al 7 punten en 5 punten achter Mandel United. Volgende zondag staat de thuiswedstrijd tegen SK Londerzeel op het programma. Toch weer niet te onderschatten, want na hun 9 punten in de 1ste periode, tellen ze nu al 25 punten. Zondag 27 januari om 14u30 dus Olympia Wijgmaal tegen SK Londerzeel.